PEYAMBERLER VE NEBİLER DİYARI KUDÜS / FİLİSTİN GEZİSİ
KADİR GECESİ KUDÜS TURU, 25.03.2025
KUDÜS – ZEYTİNDAĞI – EL HALİL – NEBİ DAVUD – NEBİ MUSA – LUT GÖLÜ – ERİHA – YAFA
TUR NO: HNKR |
5 Gece 6 Gündüz | ||||
Tarih | Parkur | Kalkış Saati | Oda Durumu | Ücreti | |
Gidiş | 25.03.2025 | İstanbul Havalimanı – Amman Havalimanı | 07.55 | İki kişilik Odada Kişi Başı | 1200 $‘dan başlayan fiyatlar |
Dönüş | 31.03.2025 | Amman Havalimanı – İstanbul Havalimanı | 01.30 | Üç kişilik Odada Kişi Başı | 1200 $‘dan başlayan fiyatlar |
KUDÜS OTEL | 4 Yıldızlı Otel | 5 GECE KONAKLAMA |
Tekli Odada Kişi Başı | 1650 $‘dan başlayan fiyatlar | |
TÜRK HAVA YOLLARI |
Fiyata Dahil Olanlar
‣ Türk Hava Yolları ile İstanbul – Amman – İstanbul ekonomi sınıfı uçak bileti
‣ Türk Hava Yolları ile İstanbul’a iç hat ekonomi sınıfı uçak bileti
‣ Vize ücreti
‣ Programda belirtilen gezi ve ziyaretler
‣ Havalimanı karşılama ve gidiş & dönüş transferleri
‣ Yürüme Mesafeli otelde 5 Gece Konaklama
‣ Dönüş Vergi Allenby sınır kapısında
‣ İftar yemekleri
‣ Sahur yemekleri (Yemeklerde alınacak içecekler fiyata dahil değildir)
‣ Ramazan’dan sonra kahvaltı ve akşam yemekleri
‣ Türkçe rehberlik
‣ Tur boyunca kullanılacak lüks otobüs ve profesyonel şoförlük hizmeti
ÜCRETE DAHİL OLMAYANLAR
– Yurtdışı çıkış harcı
– Öğle yemekleri
– Otel ekstraları ve kişisel harcamalar
Programımızın içeriği aynı kalmak şartı ile değişiklik gösterebilir.
- 1.GÜN – İSTANBUL- AMMAN- ERIHA- KUDÜS
İstanbul yeni havalimanı dış hatlar terminalinde buluşma ve Türk Hava Yolları kontuarında biet ve bagaj işlemlerinin ardından Amman’a uçuş ve varış. Amman Havalimanı giriş işlemleri sonrasında alanda bizi bekleyen otobüsümüze yerleşip Ürdün sınırına transfer olup, gümrük işlemlerini tamamlıyoruz. Filistin tarafında bizi karşılayacak olan Kudüs otobüsümüz ile Eriha şehrine hareket ediyoruz. Dünyanın en eski on bin yıllık yerleşim yerlerinden olan Eriha şehrinde Tecrübe Dağı’nı ve Yunan ortadoks manastırını fotoğraflama ve serbest zaman sonrası dönüş yolunda Hz. Musa makamını ve külliyesini ziyaret. Deniz seviyesinden 400 metre aşağıda bulunan Lut Kavminin helak olduğu, Sodom ve Gomora şehirlerinin altında kaldığı Lut Gölü’nü (Ölü Deniz) otobüsten panaromik görülmesi sonrası, Lut Gölü bölgesinin tanıtılması ve (Uzaktan tanıtım yapılacak olup, sahile inilmeyecektir.) Kudüs’e hareket, otelimize varış. İftardan sonra yatsı ve teravih namazları için Mescid-i Aksa’ya didiş dönüş. Sahur yemeği ve konaklama otelimizde.
- 2.GÜN – KUDÜS- ESKİ ŞEHİR- MESCİD-İ AKSA
Sabah namazı için Mescid-i Aksa’ya gidiş dönüş. Otelden hareket ve yürüyerek Kadim Kudüs sur içi eski şehir gezimize Şam Kapısından başlıyoruz. Çarşı içinden geçerek Pamukçular Kapısından Mescid-i Aksâ Külliyesine ulaşıyor avlu içerisinde yer alan Kayıtbay Sebili’ni, Miracta Peygamberimizin, üzerinde göklere ve ötesine yükseldiği Muallak Taş etrafına inşa edilen Kubbetüs Sahra ve Mirac gecesi kendisini Mekke’den Kudüs’e binek olarak getiren Burak’ı bağladığı Burak Mescidi, Kıble Mescidi, Kadim Mescid ve Mervan Mescidi ziyareti ve Cuma Namazının Mescid-i Aksa’da edası. Öğleden sonra Yahudiler için yeryüzündeki en kutsal mekan olan Batı Duvarı (Burak Duvarı)- Ağlama Duvarı ve Yahudi mahallesi, Ömer Meydanı, El Halil Kapısı, 638 yılında Kudüs’e gelen Hz. Ömer(r.a.)’ın namaz kıldığı yerde yapılmış olan Hz.Ömer Mescidi’ni ziyaret ediyoruz ardından Hz. İsa’nın türbesi olarak bilinen Kıyame Kilisesi’ni ziyaret ediyoruz. Burada Hristiyan inancına göre türbe ve Hz.İsa’nın çarmıhtan indirildikten sonra bedeninin üzerine konulduğu musalla taşını göreceğiz. Kıyamet kilisesi Golgota tepesi üzerinde kurulmuştur. Kilisenin dışında 1852 Kudüs için çıkarılan Osmanlı fermanı ilan edilince pencerede kalan tarihi merdiveni de göreceğiz. Kıyamet Kilisesi’nin görülmesine müteakip Kudüs otelimize dönüş. Kadir Gecesi için hazırlık ve gecenin Mescid-i Aksa’da ihyası. (Grubun ibadet programı için ayrıca bilgi verilecektir) İftardan sonra yatsı ve teravih namazları için Mescid-i Aksa’ya didiş dönüş. Sahur yemeği ve konaklama otelimizde.
- 3.GÜN – KUDÜS- HALHUL- EL HALİL
Sabah namazı için Mescid-i Aksa’ya gidiş dönüş. Otelden otobüs ile hareket ve Sion Tepesinde Hz.Davut kabri ve külliyesi ile hemen üst tarafındaki Hz. İsa’nın havariyleriyle birlikte son akşam yemeği yediği mekanı ziyaret sonrası EL Halil şehrine hareket. Burada Harem-i İbrahim içinde Hz. İbrahim, Hz. İshak, Hz. Yâkup ve eşlerinin ve Hz. Yusuf (A.S.) Peygamberin kabirlerini ziyaretin ardından Halhul kasabasına hareket. Hz. Yunus peygamberin makamı ziyaretine müteakip sonrası Kudüs’e Zeytin Dağı’na hareket. Zeytin Dağı’nda Rabiat’ul- Adeviyye’nin ve Selman-ı Farisi makamlarının ziyaret edilmesi ve panoramik manzara eşliğinde Mescid-i Aksa ve Kudüs hakkında bilgilendirme ve kısa bir fotoğraf molası sonrası otele dönüş. İftardan sonra yatsı ve teravih namazları için Mescid-i Aksa’ya gidiş dönüş. Sahur yemeği ve konaklama otelimizde.
- 4.GÜN – KUDÜS- ESKİ ŞEHİR- MESCİD-İ AKSA
Sabah namazı için Mescid-i Aksa’ya gidiş dönüş. . Otelden hareket ve yürüyerek Kudüs çevre gezilere devam edeceğiz. Aslanlı kapının hemen girişinde bulunan Müslüman Mezarlığı Baburrahme içerisinde ki Ubâde b. Sâmit ve Şeddâd b. Evs isimli sahabe efendilerimizin kabirlerini ziyaret ediyoruz. Mescid-i Aksa’da ibadet için serbest zaman. (Grubun ibadet programıyla alakalı ayrıca bilgi verilecektir.) Dileyen misafirlerimiz çarşı ve otel çevresindeki Müslüman mahalle esnafından alışveriş yapabilirler. İftardan sonra yatsı ve teravih namazları için Mescid-i Aksa’ya didiş dönüş. Sahur yemeği ve konaklama otelimizde.
- 5.GÜN – KUDÜS- MESCİD-İ AKSA
Sabah namazı için Mescid-i Aksa’ya gidiş dönüş. Oteldeki istirahattan sonra Mescid-i Aksa’da ibadet için serbest zaman. Dileyen misafirlerimiz iftar hazırlıklarına katılabilir veya ribata devam edebilirler. (Grubun ibadet programıyla alakalı ayrıca bilgi verilecektir.) İftardan sonra yatsı ve teravih namazları için Mescid-i Aksa’ya didiş dönüş. Sahur yemeği ve konaklama otelimizde.
- 6.GÜN – KUDÜS- AMMAN- ISTANBUL
Sabah namazı için Mescid-i Aksa’ya gidiş dönüş. Kahvaltıdan sonra otelden çıkış işlemlerini tamamlayıp otobüsümüze yerleşiyor ve sınır kapısından geçmek için Ürdün sınır kapısına doğru hareket ediyoruz. Sınırda geçiş işlemlerini tamamlayıp Ürdün topraklarına geçtikten sonra Hz. Yuşa, Hz. Şuayb, Ashabı Kehf Cami ve mağarası ziyareti, Osmanlı şehitliği olan Türk Salt Şehitliği ziyaretlerimizi tamamlayıp sonrasında Amman Havalimanına hareket. Amman havalimanına vardıktan sonra Havalimanında Check-in ve pasaport işlemlerinin ardından Türk Havayollarına ile İstanbul’a uçuş ve varış. İstanbul’a hoş geldiniz.
Not. Uçaklarımızın saatlerinden dolayı, programımız 5 gece otel konaklamalı ve 2 gece alan ve uçuş şeklinde olabilir.
KUDÜS TURU İŞLEMLERİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR
Pasaport gidiş tarihinden itibaren en az 7 ay geçerli olmak zorundadır.
THY ile uçuşlarda THY’nin uçtuğu noktalardan iç hat bağlantı ücreti ücretsiz olarak
verilmektedir.
Belirtilen ücretler 2 veya 3 kişilik odalarda kişi başı ücretlerdir.
Tek kişilik oda farkı + usd ilave edilir.
Pasaportun uçuş tarihinden 20 gün önce teslim edilmiş olması gerekmektedir.
Kayıt ile birlikte tur ücretinin yarısı tadar usd kaparo alınacaktır. Kalan bakiye en geç uçuşa 20 gün kala kapatılacaktır.
Çok önemli not:
İsrail Makamları vize talep edilen yolculara vize vermeyebilir. Bu takdirde vize ücreti, uçak bileti ve cezası, otel rezervasyon no show cezası veya bedeli ve yapılan diğer masraflar vize verilmeyen yolcudan tahsil edilir.
Kayıt olduktan sonra veya gidişten önce seyahat süresince ülkelerin vereceği yada değiştireceği kararlar geçerli olacaktır.
Yukarıda belirtilen kurallar her iki ülkeninde yetkili mercileri tarafından belirlenen kurallardır.
Katılım sağlayan misafirlerimiz seyahate bunu kabul ederek Kudüs turuna katılmış olacaklardır.
Kubbetü’s-Sahra
Yafa şehri
Yafa şehrinde Osmanlı’ya ait bir cami
Mescid-i Aksa’dan bir görünüm
Burak Mescidi Duvarı (Ağlama Duvarı)
Lut Gölü (ölü Deniz)
El Halil şehri, Hz. ıbrahim Mescidi
Hz. ıbrahim mescidinin mihrabı
Filistin ziyareti
Filistin’e destek amacıyla ıstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin düzenlediği Kudüs ziyareti izlenimlerinden önce kısaca Kudüs tarihi hakkında bilgi giriş yaparsak bu ziyaretin anlam ve önemini sanırım daha iyi ifade etmiş oluruz. Kudüs, Hz. Adem (a.s.)’dan sonra gelen bir çok peygambere ev sahipliği yapmış dünyanın en eski, tarihin kapısı, kadim bir ıslam şehridir. Okuduğumuz, dinlediğimiz ve gördüğümüz o ki; Kudüs kadar istilaya uğramış tarihi ve kültürel değerleri harap edilmiş ve değiştirilmiş bir başka şehir sanırım dünyada yoktur. Surların içerisine hapsedilmiş mazlum, mahzun ve yetim şehir Kudüs, şimdi yeni bir kurtarılış için nefesini tutmuş bekliyor.
“Allah katında tek din ıslam’dır” ayetinden hareketle Kudüs; başta ıslam, tahrife uğramış Yahudilik ve Hristiyanlık olmak üzere üç semavi dinin bir arada yaşadığı ve mensupları tarafından büyük değer atfedilen, mazisi bin yıllara sâri kadim bir şehirdir. Peygamber kabirleri, makamları, Kubbetü’s Sahra, Mescid’i Aksa, Ağlama Duvarı, Diriliş Kilisesi gibi daha birçok dini öneme sahip mekânlar burada bulunmaktadır. Müslümanlar için Kudüs’ün önemi: Ruhi yahut Ruh maal cesed olarak Allah’ın Resulü son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v)’in Allah katına yükselmesi ki biz bu hadiseye “Miraç” diyoruz. Kur’an-ı Kerim, “Kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescidi Haram’dan (alıp,) kendisine bazı ayetlerimizi göstermek üzere, çevresini mübarek kıldığımız Mescid’i Aksa’ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan uzaktır. şüphesiz ki, o her şeyi hakkıyla işitendir, her şeyi hakkıyla görendir.” (ısra Suresi-1) Hz. ısa (a.s)’ın Allah’ın katına çekildiği, ancak çarmıha gerilmediği arz ve Müslümanların ilk kıblesi olmasıdır.
Kudüs’ün bilinen tarihinin M.ö. 4000’lere dayandığı Tunç ve Demir çağlarından itibaren Babil, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve M.S. 636 yılında Hz. ömer döneminde Kudüs’ün alınmasıyla “Kud’sü şerif” adı verilmiştir. Emevi, Abbâsi, Fâtimi, Eyyûbi, Memluk ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin yaşadığı bu mübarek şehir, Abdü’l Melik b. Mervan, Selahaddîn-i Eyyûbi ve Yavuz Sultan Han’ın fetih ve hizmetleri ön plana çıkmaktadır. 1400 küsur yıl ıslam himayesinde bulunan Kudüs, 1917’de önce Balfour Deklerasyonu’nun ardından ıngilizlerin işgali ile elimizden çıkmıştır. Bugün de bilfiil ABD desteği ile Siyonist ırkçı ısrail’in işgali altındadır. Tarihi süreci içerisinde mimaride mahalle ve meydan geleneğinin korunduğu Kudüs’te bugün dahi Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri mevcudiyetini devam ettirmekte olduğu bilgisi verildi. Mescid-i Aksa ve çevresi Müslüman Mahallesi olarak varlığını devam ettirmektedir. Ancak Mescid-i Aksa’ya giriş kapıları ısraillilerin kontrolündedir.
Ziyaretimize gelince; özellikle Mescid-i Aksa ve Kubbetü’s Sahra’da huşu içinde kıldığımız namazlarda rahmani bir esinti, feyz ve bereketi ile sanki gönlümüzün Allah’a arz haliydi. çünkü Kudüs, Mekke’den sonra Allah’a açılan arzın kapısıdır. Bu bilinçle duamızı yapmalıyız, talebimizi Rabbimize iletmeliyiz.
özellikle cuma ve yatsı namazı sonrası caminin içi ve dışı bayram sabahını andırıyordu. Cemaatin yarısı Türkiye’den gelenlerle doluydu. Filistinli kardeşlerimizin “Erdoğan” muhabbeti inanılmaz derecede coşkulu. Organizasyon ise, bir o kadar titiz ve güzel hazırlanmıştı. Temenni ederim Kudüs ziyaretinde tanık olduğum ‘anlayış birlikteliği’ mecliste devam eder ve Türkiye’ye örnek olur. çünkü Filistin Davası milletimizindir. Bu Coğrafya, bizlerden böyle büyük bir sorumluluğu üstlenmemizi istiyor. ‘Nemize lazım, bize ne, bizi ne ilgilendirir’ gibi serzeniş ve söylemlerin dönemi artık kapanmıştır. Aksi halde tarih bizden bunun hesabını sorar ve bedeli de ağır olur.
Ziyaretimizin ilk günü cuma; “Doğu Kudüs’te Batı Kudüs’te Bizim” teması adı altında bir maraton düzenlenmiş bu münasebetle ziyaret mekânlarına giden yollar ve meydanlar kapatılmıştı. Her sene sadece ‘Doğu Kudüs’te’yapılması spordan öte bir anlam taşımaktaydı. Kudüs Belediyesi ve ısrail Devleti hizmetleri Batı Kudüs’e ve Yahudilere götürmekte, Doğu Kudüs’te Filistinlilerden vergi alınıyor, hizmet ise yok. Yetmedi imara izin verilmiyor. Filistinlilere yönelik ağır vergiler, ekonomik ambargo, psikolojik ve fiili baskı, yıldırma, torakları zorla kamulaştırma gibi uygulamalarla Müslümanları dışarı atarak nüfusu ısrail lehine değiştiriyorlar. Doğu Kudüs’te yıkılmaya başlamış Müslüman mezarlığını TıKA yeniden tamir, bakım ve onarımlarını yapmak suretiyle inşa etmiştir. Abdülhamid Hân tarafından yaptırılan tarihi ‘Hicaz Demir Yolu’nun’ izleri dahi ortadan kaldırılmıştır.
Tarihi El-Halil şehrine doğru giderken yeşillikler içerisinde çoğunlukla çardaklı ve modern üzüm bağları, zeytin bahçelerinin çevrelediği El Halil yahut Halilu’r-Rahman Filistin’in en eski şehirlerinden biridir. Sırasıyla ıbrahim (a.s), ıshak (a.s), Yakup (a.s) ve Yusuf (a.s)’a ev sahipliği yapmıştır. Roma, Haçlılar ve daha sonra Selehaddîn-i Eyyûbi Miladi 1187’de şehri teslim almış ve Kiliseyi Mescid’e çevirmiştir. Siyonist bir fanatik terörist 25 şubat 1994’te Cuma günü namaz kılarken Müslümanların üzerine yaylım ateşi açarak 29 kişinin ölümüne, 300 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Bu elim ve acı dolu hadisenin ardından ısrail, camii ibadete kapatmış ve ardından Yakup (a.s)’ın kabrinin bulunduğu tarafı Sinagog’a çevirerek ikiye bölmüş ve baskılara dayanamayarak Cami’yi tekrar ibadete açmıştır. Camii’nin mihrap mumluğu Padişah Abdülhamid Han tarafından gönderilmiş olup mumluğun halkasında ismi yazmaktadır. Ziyaretimizin son günü Osmanlıya ait eserlerle dolu liman şehri Yafa’da, II. Mahmut tarafından yaptırılmış ‘Mahmûdiye Camii’ ile sahile kenar ‘Balıkçılar Camii’ tarihi kayıtlara göre 1670 yılından önce yapıldığı bilinmektedir. Osmanlı mimari tarzı çeşmeler, evler, dükkânlar ve farklı amaçlar kullanılan askeri kışla ve ayrıca imarethane ve aşevleri bütün Filistin’de mevcuttur. Ancak bu eserlerin bir kısmı ıngilizler tarafından yıkılmış, bazılarına ısrail tarafından el konulmuş ve payımal edilmiştir.
Mehmet Akif Ersoy, Kudüs’ün kaybedildiği haberini nasıl aldığını şöyle anlatıyor: “Umumi Harpte Viyana’da idim. Bir gece Viyana Kiliselerinin çanları çalmaya başladı. Otelin penceresinden baktım cadde de her elde bir mum, herkes haykırıyordu. Hemen sokağa fırladım. Bir dükkancıya: -Müttefikimiz Avusturya’nın kazandığı bir zafer haberi mi var! dedim. Adam: “Zafer de söz mü? Dedi. ıngilizler, Müslümanlardan Kudüs’ü aldılar. Mukaddes şehir Hilal’den kurtuldu, Haç’a kavuştu” dedi. Acı, hüzün, elem ve keder dolu bir veda. Ey kardeşim, tarihe bir de bu taraftan bak. Zira geçmişini bilmeyenin geleceği yoktur. ışte biz tarihin muhasebesi için Kudüs’te olduk.
Vesselam.
Mehmet DOğAN 17.03.2018 haber7.com